«Φωτοβολταϊκά στις στέγες» Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε: Πόσο επιδοτούνται, η διαδικασία, το κόστος και το κέρδος

Επιδοτούμενο πρόγραμμα φωτοβολταϊκών στέγης

Η ανεξάντλητη και φθηνή ηλιακή ενέργεια επιστρατεύεται για να δώσει μόνιμες λύσεις στο ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών που σήμερα εξαρτώνται από τις επιδοτήσεις. Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο κοινωνικής πολιτικής, με τις επιδοτήσεις να κατευθύνονται στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας από χιλιάδες νοικοκυριά που θα μπορούν να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν και να διαθέτουν το περίσσευμα στο δίκτυο. Περίπου 50.000 νοικοκυριά υπολογίζεται ότι θα επωφεληθούν από τους δύο πρώτους κύκλους του προγράμματος που ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και συνολικά με την ολοκλήρωσή του περί τις 250.000 νοικοκυριά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγγου στην Καθημερινή της Κυριακής, από τα συνολικά κονδύλια των 700 εκατ. ευρώ που είχαν ανακοινώσει οι συναρμόδιοι υπουργοί για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» τον περασμένο Σεπτέμβριο σε συνέχεια των πρωθυπουργικών εξαγγελιών, έχουν διασφαλιστεί τα 150 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τα οποία και θα ανοίξει ο πρώτος κύκλος του προγράμματος. Θα ακολουθήσει ένας δεύτερος κύκλος με κονδύλια 200 εκατ. ευρώ από το REPowerEU, εφόσον εγκριθούν. Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου (ευάλωτοι καταναλωτές), όπως τονίζει στην «Κ» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, «θα υπάρξει διακριτό πρόγραμμα με ξεχωριστό προϋπολογισμό και ποσοστό επιδότησης που μπορεί να ξεπερνάει και το 60%». Για τα υπόλοιπα νοικοκυριά και σύμφωνα με τα όσα μέχρι τώρα έχουν «κλειδώσει», αφού αρκετά ζητήματα δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί πλήρως, η επιδότηση θα κυμαίνεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια και θα φτάνει στο 50%, ποσοστό που ουσιαστικά θα καθορίζεται από την μπαταρία, η οποία θα επιδοτείται έως και 100%. Τo ΥΠΕΝ εξετάζει σενάριο κατηγοριοποίησης των εισοδημάτων σε τρεις κλίμακες, με την πρώτη έως τις 40.000 ή 50.000 ευρώ (οικογενειακό εισόδημα) και ποσοστό επιδότησης 50%, η οποία θα ακολουθεί μειούμενη κλιμάκωση για τις δύο επόμενες εισοδηματικές κατηγορίες.

Παράδειγμα

Η διαδικασία

Αυτό που επίσης έχει «κλειδώσει» είναι η διαδικασία της υποβολής αιτήσεων βάσει χρονικής προτεραιότητας (First In – First Out) και μέχρι εξαντλήσεως των κονδυλίων για τους δύο πρώτους κύκλους του προγράμματος, μοντέλο που εφαρμόστηκε σε προηγούμενους κύκλους του προγράμματος «Εξοικονομώ». Η συμμετοχή στο πρόγραμμα θα γίνεται μέσω μιας απλοποιημένης διαδικασίας που δρομολογεί το ΥΠΕΝ. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης προσκομίζοντας μόνο τη σύμβαση σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ. Το ΥΠΕΝ έχει έτοιμο σχέδιο τροποποίησης της υπουργικής απόφασης του net-metering, ώστε η διαδικασία αίτησης για σύμβαση σύνδεσης για πολύ μικρά φωτοβολταϊκά έως 10 KV να γίνεται με την υποβολή ενός μόνο δικαιολογητικού, από 12 που απαιτούνται σήμερα. Με μοναδικό δικαιολογητικό τον λογαριασμό ρεύματος, που θα πιστοποιεί ότι το πρόσωπο που έχει κάνει την αίτηση ταυτίζεται με τον παραλήπτη του λογαριασμού, ο ενδιαφερόμενος θα υποβάλλει την αίτηση και η απόφαση για την έκδοση της σύμβασης σύνδεσης θα βγαίνει αυτόματα. Ενόψει της αναβάθμισης της πλατφόρμας υποδοχής αιτήσεων, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει διακόψει τη λειτουργία της από τις 7 Φεβρουαρίου. Η αναβαθμισμένη πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ για αιτήσεις συμβάσεων σύνδεσης θα ανοίξει στις 23 Φεβρουαρίου και εντός του Μαρτίου θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τις αιτήσεις χρηματοδότησης.

Αμεσα αναμένεται η προδημοσίευση του οδηγού του προγράμματος, που θα περιγράφει αναλυτικά τις προδιαγραφές, τη διαδικασία αίτησης για χρηματοδότηση, πιστοποίησης και καταβολής της επιχορήγησης. Επιλέξιμες, σύμφωνα με τον οδηγό, θα είναι οι δαπάνες μετά την 1η Ιουλίου 2022, ενώ δεν θα πρέπει να έχει ενεργοποιηθεί ο σταθμός πριν από την υποβολή της αίτησης για χρηματοδότηση. Οι δύο πρώτοι κύκλοι του προγράμματος απευθύνονται σε νοικοκυριά και κατά ένα μικρό ποσοστό σε αγρότες, στους οποίους θα επιδοτείται ποσοστό της μελέτης, τοποθέτησης και εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών και όχι δαπάνες εξοπλισμού. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ετοιμάζεται αντίστοιχο πρόγραμμα από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Εξοικονόμηση και κέρδος

Για τα νοικοκυριά θα επιδοτηθούν φωτοβολταϊκοί σταθμοί έως 5 KV για μονοφασικό σύστημα και έως 7 κιλοβάτ για τριφασικό σύστημα, με κατ’ ελάχιστον μπαταρία μιας ώρας. Για τους αγρότες οι επιδοτήσεις αφορούν φωτοβολταϊκό έως 10 KV. Ενα μέσο νοικοκυριό, όπως εξηγεί στην «Κ» ο Στέλιος Ψωμάς, σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, χρειάζεται περίπου 3 κιλοβάτ για να καλύψει τις ανάγκες του σε ρεύμα. Το κόστος του με 50% επιδότηση ανέρχεται σε 6.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και ο χρόνος αποπληρωμής του υπολογίζεται στα 7,2 έτη. Η εξοικονόμηση του καταναλωτή στην 25ετία που διαρκεί η σύμβαση με τον πάροχο υπολογίζεται σε 23.550 ευρώ και το κέρδος σε 17.550 ευρώ. Αντιστοίχως το ενδεικτικό κόστος ενός φωτοβολταϊκού 7 κιλοβάτ, με χωρητικότητα μπαταρίας 7 κιλοβατώρες, υπολογίζεται με επιδότηση 50% σε 8.750 ευρώ. Η εξοικονόμηση χρημάτων στην 25ετία υπολογίζεται σε 68.000 ευρώ και το κέρδος σε 59.250 ευρώ.

Πώς λειτουργεί το σύστημα με την μπαταρία

Το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επιδοτεί οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα αυτοπαραγωγής με μπαταρίες για ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering). Τι σημαίνει όμως net-metering, πόσα τετραγωνικά απαιτεί η εγκατάσταση ενός μικρού φωτοβολταϊκού, ποιο είναι το κόστος και σε πόσα χρόνια θα γίνει η απόσβεση; Η «Κ» σε συνεργασία με τον κ. Στέλιο Ψωμά, σύμβουλο του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, παραθέτει χρηστικές πληροφορίες για τους καταναλωτές που ενδιαφέρονται να παράγουν την ενέργεια που θα καταναλώνουν.  
 
1. Τι σημαίνει «αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό»; 
– Το φωτοβολταϊκό παράγει ηλεκτρική ενέργεια, ένα μέρος της οποίας καταναλώνεται απευθείας στην κατοικία ή την επιχείρηση του αυτοπαραγωγού. Η περίσσεια διοχετεύεται στο δίκτυο και ο αυτοπαραγωγός μπορεί να τη χρησιμοποιήσει συμψηφίζοντάς την με αντίστοιχη ενέργεια που καταναλώνει από το δίκτυο ανά τριετία κατά τη διάρκεια των 25 ετών ζωής του φωτοβολταϊκού. Με αυτόν τον τρόπο μειώνει σημαντικά τον λογαριασμό του ηλεκτρικού.  
 
2. Ποια είναι η μέση κατανάλωση ενός νοικοκυριού;
– Προφανώς κάθε νοικοκυριό έχει διαφορετικές καταναλώσεις αλλά και διαφορετικό προφίλ κατανάλωσης μέσα στη μέρα. Αν δει κανείς τα στατιστικά στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας, το μέσο νοικοκυριό στην Ελλάδα κατανάλωσε 4.120 κιλοβατώρες (kWh) ετησίως. Ενα μέσο νοικοκυριό που έχει ηλιακό θερμοσίφωνα καταναλώνει κατά μέσον όρο 3.650 κιλοβατώρες ετησίως, ενώ ένα αντίστοιχο χωρίς ηλιακό θερμοσίφωνα 4.500 κιλοβατώρες ετησίως. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι φυσικά μεγαλύτερη αν το σπίτι θερμαίνεται με κλιματιστικά ή αντλίες θερμότητας αντί πετρελαίου ή αερίου.
 
3. Πόσο μεγάλο πρέπει να είναι το φωτοβολταϊκό;
– Αν το φωτοβολταϊκό τοποθετηθεί σε ασκίαστη ταράτσα με νότιο προσανατολισμό και κλίση 20-30 μοίρες, θα παράγει κατά μέσον όρο 1.500 κιλοβατώρες ετησίως για κάθε εγκατεστημένο κιλοβάτ (kW). Προφανώς σε νότιες περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια η παραγωγή θα είναι μεγαλύτερη από βορειότερες περιοχές. Επειδή όμως σε πολλές περιπτώσεις, και ιδίως σε κεραμοσκεπές, ούτε ο προσανατολισμός είναι 100% νότιος, ούτε η κλίση βέλτιστη, και μπορεί να έχουμε και σκιάσεις, τα στατιστικά των τελευταίων χρόνων δίνουν μια μέση απόδοση για το σύνολο της χώρας ίση με 1.320 κιλοβατώρες ετησίως για κάθε εγκατεστημένο κιλοβάτ. Για τη διαστασιολόγηση του φωτοβολταϊκού συστήματος είναι ενδεδειγμένο να λαμβάνεται υπόψη η ετήσια κατανάλωση της εγκατάστασης στην οποία αυτό θα συνδεθεί. Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Οτι ένα σύνηθες μέσο νοικοκυριό χρειάζεται περίπου 3 κιλοβάτ για να καλύψει τις ανάγκες του. Νοικοκυριά με μεγαλύτερη κατανάλωση χρειάζονται προφανώς μεγαλύτερο σύστημα, γι’ αυτό και το πρόγραμμα του ΥΠΕΝ θα επιδοτεί συστήματα έως 7 κιλοβάτ. Οσο για την επιφάνεια που απαιτείται με τη σύγχρονη τεχνολογία υπολογίστε χονδρικά έξι τετραγωνικά μέτρα ανά κιλοβάτ για κεραμοσκεπή και τα διπλάσια για δώμα (για να μη σκιάζονται μεταξύ τους τα φωτοβολταϊκά πλαίσια).  
 
4. Και τι ρόλο παίζει η μπαταρία;
– Η μπαταρία (σύγχρονης τεχνολογίας ιόντων λιθίου, όμοια με αυτήν των ηλεκτρικών αυτοκινήτων) αυξάνει το ποσοστό ταυτοχρονισμού της παραγόμενης με την καταναλισκόμενη ενέργεια (άρα και το οικονομικό όφελος). Επιπλέον οι μπαταρίες, αποθηκεύοντας προσωρινά ενέργεια, συμβάλλουν στην ενίσχυση των ηλεκτρικών δικτύων και στην αποφυγή προβλημάτων ευστάθειας του δικτύου (κυρίως τις ώρες που αποσυνδέονται τα φωτοβολταϊκά λόγω έλλειψης ηλιοφάνειας και απαιτείται εφεδρική ισχύς από συμβατικές μονάδες). Τέλος, παρέχουν ασφάλεια εφοδιασμού και προστιθέμενη αξία στα φωτοβολταϊκά, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως UPS σε περιπτώσεις διακοπών ρεύματος. Πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι να ενισχύσει την ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας, γι’ αυτό και ουσιαστικά επιδοτεί πλήρως το κόστος της μπαταρίας. Μέσω αυτού του προγράμματος εκκινεί ουσιαστικά και στη χώρα μας η αγορά μικρών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.   
 
5. Ποιοι μπορούν να γίνουν αυτοπαραγωγοί με ενεργειακό συμψηφισμό;
– Δικαίωμα εγκατάστασης έχουν φυσικά πρόσωπα (επιτηδευματίες ή μη) και νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, τα οποία είτε έχουν στην κυριότητά τους τον χώρο στον οποίο θα εγκατασταθεί το φωτοβολταϊκό σύστημα, είτε έχουν τη νόμιμη χρήση αυτού (π.χ. μέσω μίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης κ.λπ.) και έχουν διασφαλίσει την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του χώρου. Σε κάθε περίπτωση επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός ή περισσότερων φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο ακινήτου. Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν οι συνιδιοκτήτες ή οι έχοντες τη νόμιμη χρήση του κοινόχρηστου ή κοινόκτητου χώρου ή μέρους αυτού μετά από παραχώρηση της χρήσης από τους λοιπούς συνιδιοκτήτες. Προϋπόθεση αποτελεί η έγγραφη συμφωνία των συνιδιοκτητών βάσει των διατάξεων του Αστικού Κώδικα. Για σύνδεση στην παροχή των κοινοχρήστων οι κύριοι των οριζόντιων ιδιοκτησιών εκπροσωπούνται από τον διαχειριστή. Αναγκαία προϋπόθεση είναι να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου, η οποία θα πρέπει να αποδεικνύεται είτε με πρακτικό ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης ή με έγγραφη συμφωνία του συνόλου των συνιδιοκτητών του κτιρίου.    
 
6. Και το κόστος;
– Στη μικροκλίμακα των οικιακών συστημάτων (όπου δεν υπάρχουν οικονομίες κλίμακας) έχουμε μεγάλες διαφοροποιήσεις στο κόστος, ανάλογα με το μέγεθος του συστήματος. Οσο μεγαλύτερο το σύστημα τόσο μειώνεται το σχετικό κόστος ανά κιλοβάτ.

Πηγή: moneyreview.gr

Πώς θα αποκομίσετε το μεγαλύτερο κέρδος από την εγκατάστασή του: όλες οι εναλλακτικές επιλογές και το κόστος της επένδυσης.

To να εξελιχθείς από καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας σε παραγωγός, ενώ οι τιμές του ρεύματος βρίσκονται σε πρωτόγνωρα υψηλά επίπεδα, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικερδής κίνηση. Με την τιμή λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος να κυμαίνεται από 25 έως 30 λεπτά ανά κιλοβατώρα –αν γίνουν όλες οι πράξεις και συνυπολογιστεί η τιμή που εισπράττει η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, η λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής που μπήκε στο λεξιλόγιό μας εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, οι μη ανταγωνιστικές χρεώσεις και ο ΦΠΑ–, η αυτοπαραγωγή ρεύματος, που προϋποθέτει μια επένδυση της τάξεως των 5.000-10.000 ευρώ, μπορεί να αποφέρει κέρδη στο νοικοκυριό ακόμη και για 18-20 συναπτά έτη. Την απόσταση από την κατανάλωση ως την παραγωγή, τη διανύει ένα νοικοκυριό εγκαθιστώντας ένα φωτοβολταϊκό σε στέγη, ταράτσα ή άλλο ιδιόκτητο χώρο. Ακολουθώντας τους κανόνες που προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και πραγματοποιώντας μια επένδυση η οποία μπορεί να χρηματοδοτηθεί ακόμη και με τραπεζικό δανεισμό, το νοικοκυριό μπορεί να μειώσει το ετήσιο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας ακόμη και πάνω από 70-80%.

Το παράδειγμα είναι αποκαλυπτικό και αρκετά ρεαλιστικό. Με ένα κεφάλαιο της τάξεως των 5.000-6.000 ευρώ, το νοικοκυριό μπορεί να παραγάγει ακόμη και 4.500 κιλοβατώρες ηλεκτρικού ρεύματος σε ετήσια βάση. Σε τρέχουσες τιμές, αυτές οι κιλοβατώρες, αν αγοράζονταν από έναν προμηθευτή ενέργειας, θα κόστιζαν ακόμη και 1.800-1.900 ευρώ. Με την τοποθέτηση του φωτοβολταϊκού το κόστος θα μπορούσε να περιοριστεί ακόμη και στα 400-500 ευρώ και η επένδυση να αποσβεστεί σε 4-5 χρόνια. Επειδή όμως το φωτοβολταϊκό θα συνεχίσει να παράγει ρεύμα για τουλάχιστον 25 χρόνια, μπορούν τελικά να προκύψουν κέρδη ακόμη και άνω των 20.000 ευρώ.

Οι ενδιαφερόμενοι, μελετώντας το αν θα επενδύσουν ή όχι στην παραγωγή ρεύματος, θα πρέπει να εξοικειωθούν με μερικές βασικές έννοιες. Απορροφώμενη ενέργεια είναι αυτή που καταναλώνει το νοικοκυριό. Παραγόμενη είναι αυτή που παράγει το φωτοβολταϊκό και εγχεόμενη είναι αυτή που μεταφέρεται από το φωτοβολταϊκό στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Ο καταναλωτής, μετά την εγκατάσταση του συστήματος παραγωγής ρεύματος, πληρώνει για τη διαφορά της ενέργειας που καταναλώνει από την ενέργεια που δίνει στον πάροχο μέσω του φωτοβολταϊκού.

Έστω ότι η ετήσια κατανάλωση ενέργειας είναι 4.500 kWh και η εγχεόμενη (αυτή δηλαδή που πάει από το φωτοβολταϊκό στον πάροχο) είναι 4.000 KWh. 

Ο καταναλωτής θα χρεωθεί για τις 500 KWh. Και θα πληρώσει περίπου 400-500 ευρώ για ολόκληρο τον χρόνο, ποσό που προκύπτει από δύο πηγές:

1. Το κόστος της ενέργειας για τη διαφορά των 500 Kwh. 
2. Τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις για την ενέργεια που καταναλώνει και όχι για τη διαφορά της ενέργειας που καταναλώνεται από την ενέργεια που παράγει το φωτοβολταϊκό.
Πόσα θα πλήρωνε το νοικοκυριό για 4.500 κιλοβατώρες με τις σημερινές τιμές της ενέργειας, ακόμη και με την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος που προσφέρει το κράτος; Κοντά στα 1.900-2.000 ευρώ. Άρα, με τα σημερινά δεδομένα, το ετήσιο όφελος θα μπορούσε να ξεπεράσει και τα 1.400-1.500 ευρώ. Το απαιτούμενο ποσό της επένδυσης διαιρείται με το ετήσιο όφελος των 1.400-1.500 ευρώ και προκύπτει ο χρόνος που θα χρειαστεί για την απόσβεση.

ΠΟΤΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΚΑΘΕ ΛΥΣΗ 

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, υπάρχουν τρεις τρόποι να εκμεταλλευτεί κάποιος τη στέγη ή την ταράτσα του εγκαθιστώντας ένα φωτοβολταϊκό. Ο πρώτος τρόπος εξασφαλίζει τη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και συμψηφισμού αυτής με την κατανάλωση που πραγματοποιείται από τον προμηθευτή ενέργειας. Ο δεύτερος τρόπος εξασφαλίζει εισόδημα, καθώς η τιμή που παράγεται από το φωτοβολταϊκό πωλείται σε προσυμφωνημένη τιμή ύστερα από την υπογραφή σύμβασης συγκεκριμένης διάρκειας. Υπάρχει και ο τρίτος τρόπος, που είναι η πλήρης αυτονόμηση του ακινήτου. Αυτό προϋποθέτει την εγκατάσταση ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος αλλά και ενός συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (ουσιαστικά, μπαταρίες μεγάλης χωρητικότητας), που θα διασφαλίζουν ότι την ώρα της περιορισμένης ηλιοφάνειας οι ανάγκες θα καλύπτονται από το ρεύμα που έχει αποθηκευτεί. Πλήρης αυτονόμηση σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση με εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, άρα καταναλώνεται μόνο η ενέργεια που παράγεται. Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι εύλογο: πότε συμφέρει η πρώτη λύση, πότε η δεύτερη και πότε η τρίτη;

1. Ο συμψηφισμός της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας με αυτήν που καταναλώνεται (είναι το λεγόμενο net-metering) είναι η λύση που ενδείκνυται για την κύρια κατοικία. Σε γενικές γραμμές, η λογική είναι η εξής: Αν το νοικοκυριό καταναλώνει 10.000 κιλοβατώρες τον χρόνο και το φωτοβολταϊκό παράγει 9.000 κιλοβατώρες ετησίως, τότε ο καταναλωτής πληρώνει το αντίτιμο για τις 1.000 κιλοβατώρες. Σε περιόδους εξαιρετικά υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας όπως αυτή που διανύουμε (κατά την οποία μία κιλοβατώρα φτάνει να κοστίζει ακόμη και 30 λεπτά του ευρώ, αν συμπεριληφθούν όλες οι χρεώσεις και οι φόροι), αυτή φαντάζει ως η βέλτιστη λύση για την κύρια κατοικία, καθώς η εξοικονόμηση χρημάτων μπορεί να φτάσει σε αρκετές εκατοντάδες ευρώ ετησίως. Άρα, για στέγες ή ταράτσες ακινήτων όπου το νοικοκυριό καταναλώνει τον μεγαλύτερο όγκο ηλεκτρικής ενέργειας σε ετήσια βάση (ουσιαστικά δηλαδή στην κύρια κατοικία) η λύση του συμψηφισμού μπορεί να αποδειχθεί η πιο συμφέρουσα.

2. Ο δρόμος για την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας στον ΔΕΔΔΗΕ άνοιξε και πάλι πριν από μερικές εβδομάδες, ύστερα από τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Η απόφαση προβλέπει ότι το νοικοκυριό μπορεί να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό στη στέγη του και να πουλά την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται σε προσυμφωνημένη τιμή, η οποία διαμορφώνεται λίγο κάτω από τα 9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Στη δεδομένη χρονική στιγμή που η τιμή του ρεύματος έχει εκτοξευτεί, είναι προφανές ότι δεν συμφέρει να πουλάς το ρεύμα πιο φθηνά από ό,τι το αγοράζεις. Υπάρχει όμως και η εξής παράμετρος: Η στέγη ή η ταράτσα ενός εξοχικού που δεν χρησιμοποιείται παρά μερικά Σαββατοκύριακα τον χρόνο αλλά και μερικές εβδομάδες του καλοκαιριού, ουσιαστικά μένει αναξιοποίητη. Και εκεί η λύση του συμψηφισμού (δηλαδή του net metering) δεν έχει ουσιαστικό νόημα, καθώς η κατανάλωση ενέργειας είναι πολύ μικρή και «συγκεντρωμένη» σε λίγα 24ωρα του έτους. Άρα, προκειμένου να γίνει μια επένδυση που δεν θα αποδίδει αλλά και προκειμένου να παραμένει η στέγη ή η ταράτσα ανεκμετάλλευτη, είναι προτιμότερο να συναφθεί μια σύμβαση πώλησης του ρεύματος στον ΔΕΔΔΗΕ. Πρακτικά, μπορεί να προκύψει ένα εισόδημα της τάξεως των 100 ευρώ τον μήνα, το οποίο μάλιστα θα είναι εντελώς αφορολόγητο. Ως εκ τούτου, η επένδυση μπορεί να αποσβεστεί σε μια περίοδο της τάξεως των 7-8 ετών. Σημειωτέον ότι αυτές οι συμβάσεις συνάπτονται για 20-25 χρόνια, οπότε μέχρι τη λήξη της σύμβασης προκύπτει ένα σημαντικό καθαρό εισόδημα.

3. Ο τρίτος δρόμος, αυτός της πλήρους «απεξάρτησης» από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, ενδείκνυται μόνο για όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, ώστε να αποκτήσουν σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Ο μηχανισμός αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει ακριβός και ανεβάζει αρκετά το επενδυτικό κόστος, κάτι που σημαίνει ότι αυξάνεται και η περίοδος απόσβεσης. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι πιθανό να θεσπίσει κίνητρα και για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η πλήρης ανεξαρτητοποίηση από το δίκτυο ηλεκτροδότησης θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με μεγάλο σκεπτικισμό, καθώς η εγκατάσταση πρέπει να λειτουργεί πολύ σωστά, για να μην υπάρχει ο κίνδυνος να μείνει το νοικοκυριό χωρίς ενέργεια.

Πηγή: kathimerini.gr

Previous
Previous

Μέσα στην άνοιξη τα 3 νέα “Εξοικονομώ” • Τα χρονοδιαγράμματα και ο προϋπολογισμός

Next
Next

Ακίνητα δημοσίου: «Έρχεται» εξαγορά 70.000 καταπατημένων εκτάσεων με έκπτωση έως 80%